onsdag 15 december 2010

Dansa runt granen! "Springa, hoppa, dansa alltihopa på en gång"

Barn och rörelse hör ihop. Barn är sällan stilla av sig själva, det finns alltid lite spring i benen eller kryp i armarna och måste rör/känna/klämma på i fingrarna.
Rörelse är en naturlig del av det lilla barnet.
"Jag vill röra på min kropp, för det är så härligt!"

Allting hör ihop och bildar en helhet - hela kroppen behövs för att lära!
Varje steg i barnets utveckling bygger på det förra - "learning by doing"

Motorik, en förutsättning för hjärnans och nervsystemets utveckling. Barnets motoriska utveckling är enorm mellan 0-3 år. Från ett lite knytte som inte klarar sig själv, helt beroende av sin omgivning där rörelserna är omedvetna reflexer,successivt integreras reflexerna och blir till medvetna och viljestyrda rörelser hos barnet - de har utvecklat sin rum- och kroppsuppfattning och blivit en självständig liten människa i en stark SJÄLVSTÄNDIGHETS ålder.
Motoriskt utvecklas vi uppifrån och ner: vi har kontroll på huvudet före fötterna och inifrån och ut: kontroll på bål, armar och ben (grovmotorik) före händer och fingrar (finmotorik)

Idag har vi små barn som redan i 2-3 års åldern visar tydliga tecken på stress, barnfettman ökar. Vi har barn som inte orkar eller kan gå, springa, klättra, klä på sig själva mm för att de inte får använda sina kroppar tillräckligt.
Det är för mycket babysitters, bilbarnstolar, hoppgungor, vagnar mm. De har ingen möjlighet att succesivt bygga upp sina muskler med den kraft och styrka som de behöver.
Varför? Jag menar att det beror på dagens teknik och livstempo. Vi vuxna är stressade, så vi tar bilen istället för att gå med barnen. TV och datakulturen gör att vi/de blir allt mer stilla sittande.

Låt ditt barn använda sin kropp, "förkroppsliga" sina erfarenheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar