söndag 6 juni 2010

Bra barnomsorg utifrån barnens behov.

Vad är bra barnomsorg utifrån barnets behov?
Maria Montessori pedagogiken är från 3år och uppåt. Hon ansåg att barnen behövde vara nära mamman, knyta an och bli trygg innan barnen lämnade mamma och hemmet.
Idag ser familjesituationen och samhällsbilden annorlunda ut, vilket gör att det är få kvinnor som kan och vill vara hemma så länge idag och nu finns det förskolor/dagis. Maria Montessori var en kvinna före sin tid och jag är övertygad om att hon hade tyckt om Småbarnspedagogiken och valt den som alternativ, om hon skulle lämnat sina barn på förskolan.

Småbarnspedagogiken: Barnet i centrum - utgår från barnets behov - liten barngrupp 10-12 barn, många vuxna 3 heltider, i en trygg och kärleksfull hemlik miljö.
Dagens sanning är den att barngrupperna blir allt större igen, det blir fler barn/personal att vara ansvarig för samt att öppettider ökar.Varför? Det är samhällsbilden som förändrats igen. Karriär och självförverkligande verkar vara det enda som räknas, man ska ha hinna med så mycket samtidigt som man ska ha familj och barn - vi springer bara på i ekorrhjulet igen.

På min förskola, där har vi på småbarnsavdelningen öppet mellan 8.00-16.00. Det går inte säger de flesta, men alla våra familjer har löst det på ett eller annat sätt.
Barnens tidsuppfattning, snarare tidsupplevelse är 1 vuxentimme = 5 barntimmar. Barnen använder alla sina sinnen, de blir massor av intryck, de fullkomligen absorberar sin omgivning och miljö med hela sin kropp och själ, vilket gör att 1 vuxentimme blir 5 barntimmar, så 8 timmar på förskolan 5X8=40 timmar, så det är kanske inte konstigt att barnen är trötta och griniga ibland när ni hämtar dem.

Jag vill inte skuldbelägga någon som har barnen på förskolan längre dagar än 8 timmar men ta det i beaktan och hitta inte på så mycket aktiviteter efter hämtning. Det räcker att bara få vara hemma med mamma och pappa.

Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar