söndag 6 juni 2010

Montessorifilosof ?

Jag kallar mig för Montessorifilosof. Varför det?
Vad är det då för skillnad på Pedagogik och Filosofi
Pedagogik är läran om utbildning, främst av barn. Utbildning är en beteckning på den, ofta målinriktade, process där någon genom systematisk undervisning och träning skaffar sig kunskaper, bildning och färdigheter.(Wikipedia)
Filosofi, från grekiskans philosophia (φιλοσοφία), "kärlek till visdom". Ordet kan också, i sammansättningar som "en filosofi"/"flera filosofier" syfta på ett sammanhängde tankesystem, en ideologi eller en filosofisk skola. (Wikipedia)

Vad är Montessoripedagogik? Ja, det är en bra fråga. Maria Montessori måste ha varit en mycket stark och modig kvinna som vågade bryta så många barriärer och trotsa regelverk och gamla lagar. Hon blev Italiens första kvinnliga läkare. Maria Montessori såg barnets utvecklings möjligheter, tog strid för barnen och deras rättigheter. Efter många års observationer och arbete med handikappade barn, utvecklades Montessoripedagogiken.Maria reste världen runt och föreläste och spred sin pedagogik. Till att börja med utbildade hon själv de första Montessoripedagogerna.

Det kan inte ha varit lätt för Maria att skriva ner, försöka förmedla sin känsla/tro/övertygelse om barnet och dess utveckling, så att efterkommande skulle förstå och använda pedagogiken som den var tänkt.
Idag finns det två stora utbildningar som man talar om inom Montessori, dels AMI Association Montessori Internationale samt St Nicholas Montessori Centre i London. båda utbildningarna är godkända men med lite olika tolkning - vad? - det tar vi en annan gång.
Jag tycker att pedagogiken är enorm, med ett helt fantastiskt material - men tyvärr fastnar för många i materialet och det är just därför som jag vill lyfta Filosofin Maria har själv sagt att; - "Om materialet tar över, ta bort det och börja om med barnet i centrum"

Utgår vi från barnet i centrum och följer barnets behov och utveckling och bemöter det med kärlek och respekt - så har vi snart en bättre värld!

Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar